Uofficiel Danmarksrekord på 100 MW varmeproduktion med elkedler

Uofficiel Danmarksrekord på 100 MW varmeproduktion med elkedler

 
For nylig rundede vi en ganske stor milepæl hos Fjernvarme Fyn. Det skete, da vi satte strøm til endnu en elkedel på Havnegade. Den kan levere hele 50 MW varme, når vi trykker speederen i bund. Og den kan gå fra nul til 100 kilometer i timen på få minutter.

Sådan en acceleration ville måske ikke imponere hos en bilforhandler. Men når det kommer til varmeproduktion, er det at sammenligne med en sportsvogn på steroider.

Med det nye familiemedlem har vi nu to store elkedler stående på Havnegade. De kan tilsammen producere 100 MW varme. Og det er faktisk en uofficiel danmarksrekord i fjernvarmens verden. Samtidig er det endnu et vigtigt skridt på vejen væk fra kul.

46.000 elkedler samlet i én
100 MW, tænker du måske. Er det lidt eller meget?

Det er rigtig meget. Det svarer nemlig til varmeforbruget hos 5 – 10.000 almindelige husstande på en kold dag.

De store elkedler på Havnegade kan i princippet sammenlignes med elkedlen hjemme i dit køkken. Du tænder den, når du får lyst til en kop varm kaffe. Og i løbet af få øjeblikke har du, hvad du skal bruge.

På Havnegade laver vi naturligvis ikke kaffe men derimod fjernvarme. Men princippet er det samme. Når vi har brug for, at elkedlerne skal producere fjernvarme, tænder vi for dem. Og i løbet af kort tid kan de være i fuld galop og altså levere 100 MW tilsammen.

Til gengæld er der størrelsen til forskel. Det ville nemlig kræve cirka 46.000 af hjemmets elkedler at producere samme mængde energi. Så er tingene ligesom sat i relief.

Billigt og fleksibelt
Varmeproduktion på store elkedler er en fleksibel metode. Og det er ikke ualmindeligt med op til flere start og stop i timen på en helt almindelig dag.

Kedlerne drives, ligesom varmepumper, af strøm fra elnettet. Og det kan vi udnytte, når elprisen er lav. Det sker typisk, når elproduktionen fra særligt vindmøller og solceller er høj.

På den måde hjælper elkedlerne os med at fastholde nogle af landets laveste fjernvarmepriser. Og når vi sætter strøm til de store elkedler, vil vi typisk skrue tilsvarende ned for kulanlægget og dermed mindske udledningen af CO2.

Elkedlerne kan også sættes ind i kortere perioder, hvor det øvrige produktionsapparat ikke kan dække varmebehovet. Her vil de så erstatte andre anlæg, som har langt højere start- og produktionsomkostninger.

I sommermånederne vil elkedlerne typisk ikke køre helt så meget, da varmeproduktion fra Affaldsenergianlægget stadig har førsteprioritet.

For de teknisk interesserede
Men hvordan fungerer sådan en velvoksen elkedel?

I toppen af beholderen er der fastmonteret elektroder med tre faser. Hver fase består af 26 jernstænger med en diameter på 50 mm., som er forsynet med 10 kV spænding.

Kedelvandet cirkulerer i et lukket rum ved typisk 110 grader celsius. Varmen afgives til vandet ved, at strømmen vandrer gennem vandet mellem elektroderne. Varmeafgivelsen er proportional med vandstanden. Og derfor kan den styres ved at regulere, i hvilken grad elektroderne er dækket af vand. Samtidig er der blandet trinatriumfosfat i vandet for at opnå tilstrækkelig ledningsevne.

Da kedelkredsen er et lukket kredsløb, bliver varmen overført til fjernvarmevandet med en pladevarmeveksler.

Læs mere om vejen mod en kulfri fremtid
Husk at du altid kan læse mere om vores vej væk fra kul lige her.

Af: Fjernvarme Fyn.