Små fødder skal sætte store aftryk

Mød Fjernvarme Fyns nye adoptionsklasse

Fjernvarme Fyn har fået en ny adoptionsklasse

Udgivet: 14. januar 2025

Fjernvarme Fyn er en mangfoldig arbejdsplads, der til daglig rummer mange typer af ansatte og arbejdsfunktioner.

Mangfoldigheden blev endnu større tirsdag, da en stor gruppe 7-8-årige børn kom på deres første af mange besøg. De små poder går i 1. klasse på Sanderumskolen, som er Fjernvarme Fyns nye adoptionsklasse.

Samarbejdet, der varer frem til elevernes afgangsprøve i 9. klasse, har til formål at styrke elevernes forståelse for den grønne omstilling og deres rolle i den, styrke deres trivsel og give dem et indblik i Fjernvarme Fyn som arbejdsplads.

Spørger du Laura Kier og Alexandra Foli, begge 7 år, hvad de håber på at opleve i de kommende år, står ét ønske særligt højt på deres liste.

"Vi vil gerne med op i den store skorsten."
Også selv om den er 235 meter høj?
"Ja, så lader vi bare være med at kigge ned."

Begge piger var meget fascinerede over at kigge på Fjernvarme Fyns store kran, der skovlede store mængder skrald over i selve forbrændingsanlægget.

"Det lyder ret vildt, at man kan få varme ud af det, vi smider ud," siger Alexandra Foli og får straks opbakning fra Laura Kier.
"Det er faktisk super mærkeligt."

Ikke desto mindre kunne begge piger godt lide tanken om, at vi faktisk får noget brugbart ud af alt det skrald, som ikke kan genanvendes.

Et boost til både børn og voksne 
Samarbejdet mellem Fjernvarme Fyn og Sanderumskolen giver os mulighed for at bygge bro mellem elevens undervisning og vores daglige arbejde med bæredygtige løsninger, lyder det fra Fjernvarme Fyns administrerende direktør, Louise Høst:

"Jeg er meget begejstret for vores samarbejdet med Sanderumskolen, som vil bidrage til at skabe klimabevidsthed hos de nye generationer. Det får Danmark og resten af verden brug for i den grønne omstilling. Det er vores ansvar som virksomhed at være med til at give denne viden videre til vores børn og unge, så de kan tage del i arbejdet for en bæredygtig fremtid, siger hun og tilføjer:

"Samtidig giver det også os hos Fjernvarme Fyn et trivselsboost at have besøg af så søde og nysgerrige børn. De spreder glæde og energi i huset og minder os om, hvorfor det, vi arbejder med, er så vigtigt."

Noget tyder på, at det allerede er lykkedes Fjernvarme Fyn at gafle en ny medarbejder. 7-årige Pilou Mahs fik nemlig lov til selv at styre den store affaldskran, der hver dag skovler tonsvis af affald over i selve forbrændingsanlægget.

”Tror i godt, jeg kan blive ansat her?”, spurgte han og tilføjede så:
”Får jeg egentlig løn for det her?”

En unik mulighed for at skabe klimabevidsthed
Fjernvarme spiller en central rolle i den grønne omstilling, og gennem samarbejdet får eleverne blandt andet indblik i, hvordan bæredygtige løsninger bliver til i praksis. Fra besøg på vores anlæg til læring om FN’s Verdensmål vil eleverne opleve, hvordan de selv kan gøre en forskel i hverdagen.

Tidligere adoptionsklasser har blandt andet besøgt Tietgenbyens Varmecentral for at lære om, hvordan overskudsvarme fra Facebooks datacenter bliver til fjernvarme. Eleverne har også oplevet Elmelundskoven, hvor Fjernvarme Fyn beskytter skovområder med hurtigt voksende træer, samt vores biodiversitetshave, hvor vi har engageret børn og familier i grønne aktiviteter.

Ved at give Sanderumskolens elever en tidlig forståelse for bæredygtighed og den grønne omstilling bidrager vi til at klæde fremtidens generationer på til at tage ansvar for klimaet. Louise Høst afslutter:

"Det er vigtigt, at vi som virksomhed ikke kun arbejder på at skabe grønne løsninger her og nu, men også sikrer, at fremtidens generationer forstår værdien af dem og tager dem videre. Det er og bliver en fælles opgave på tværs af generationer at passe på vores planet."

Vi ser frem til at tage hul på samarbejdet med Sanderumskolens 1. klasse og følge deres udvikling de næste mange år.