Kampen for biodiversitet giver plads til sjælden plante hos Fjernvarme Fyn

Kampen for biodiversitet giver plads til sjælden plante hos Fjernvarme Fyn

Udgivet: 13. september 2024

For syv år siden besluttede vi hos Fjernvarme Fyn at udlægge flere områder til biodiversitet. I praksis betød det, at vi slukkede for plæneklipperen og lod naturen gå sin gang. De steder, hvor der var behov for det, hjalp vi også naturen lidt ekstra på vej.

Samlet set har vi konverteret cirka 200.000 kvadratmeter fordelt over hele Fjernvarme Fyns areal. Og den beslutning har haft en overraskende stor positiv effekt på biodiversiteten. Det pibler nemlig frem med planter og insekter. Og flere af de arter, der vokser frem, er gode værtsplanter for forskellige dyrearter.


En sjælden gæst

Det drejer sig blandt andet om almindelig kællingetand, som er værtsplante for blandt andet sommerfuglearten blåfugl. Det er en meget smuk lille sommerfugl, som ligesom mange af de andre sommerfugle og insekter desværre er under pres. Det fortæller Ann Berit Frostholm fra Nature Works, som har været med til at omlægge Fjernvarme Fyns arealer for at give plads til biodiversitet.

Ann Berit Frostholm er særligt overrasket over fundet af planten sød astragel, som ikke er helt almindelig at finde på steder som Fjernvarme Fyn.

Den plante finder jeg ikke særligt mange steder. Men den vokser altså hos jer, og det er værd at bemærke. Det gode er jo, at de planter, jeg ser her, er planter, vi også finder i den vilde natur. Det er ikke typiske havearter – det er arter, som hører til i den vilde natur” fortæller hun og fortsætter:

Det betyder, at Fjernvarme Fyn er med til at lave trædesten for disse arter. Det gælder både for planterne men bestemt også for dyr, som lever af de her planter. Hvis naboerne i området vælger at gøre det samme, så er alle med til at bygge bro og dermed udvide antallet af levesteder.


Glad i låget

Servicechef hos Fjernvarme Fyn, Michael Jensen, er dybt involveret i Fjernvarme Fyns indsats for biodiversitet. Og han er ligesom Ann Berit Frostholm meget begejstret. Tilbage i 2022 blev Fjernvarme Fyn således hædret som bi-venlig virksomhed af Dansk Biavlerforening. Og dengang udtalte Michael blandt andet til Fyens Stiftstidende (citat): "Ja, undskyld, men jeg bliver bare så glad i låget, hvis man kan sige det".

Det kan man sagtens sige. Og det kan du læse meget mere om i denne artikel fra dengang.

I dag vil Michael gerne overgå sig selv i begejstring ved at konstatere, at: ”Det her overgår mine og Lone Mandøs (miljøkonsulent, Fjernvarme Fyn) vildeste forventninger til projektet. Jeg er både meget glad og meget stolt over det, vi sammen har opnået her hos Fjernvarme Fyn”.


Endnu en artikel i Fyens Stiftstidende
De flotte resultater er også nået til dagspressen. Og torsdag den 12. september 2024 kvitterede Fyens Stiftstidende derfor med endnu en artikel om vores indsats.
 
Den kan du læse lige her.
 
Men pas på! Der er nemlig udpræget risiko for, at du også bliver glad i låget.
 
Af: Fjernvarme Fyn.